6. des. 2012

Gjenreising av Heimtveiten

I slutten av november startet arbeidene med å flytte bygningsdelene fra et telt på tomta og bort til setesdalstunet. Nå har vi begynt arbeidet med å stable opp hele bygget. På denne måten får vi en helhetlig oversikt over tilstand, riktig plassering på alle stokker og deler, og vi får alle viktige mål som høyder på hvert omfar, diagonaler, loddeavvik og ikke minst hvilke stokker som blir med oss videre. Dette arbeidet viser seg å være svært vanskelig grunnet tilstanden på tømmeret. Vi mangler store deler av to hjørner i de nederste omfarene, og det er store råteskader på veldig mye av tømmeret. 

Vi får også sett litt nøyere på tømmeret og har så smått begynt å studere verktøyspor og teknikker. I neste uke skal vi ha seminar med Henning Olstad fra Norsk Håndverk for å diskutere framgangsmåte for oppstabling og lafting.  Smed Øysten Myhre, dr. stip. Roald Renmælmo kommer også for å hjelpe oss videre i arbeidet med å lese verktøyspor og finne fram til arbeidsteknikker for å telje til laftestokkene som er av typen ovaltømmer, eller magetælja, noe som er ganske ukjent.

Seminar#1 om NF.013 Stall fra Heimtveiten, Bykle,
Bygningsantikvarisk avdeling, Norsk Folkemuseum,
10. til 13. desember 2012
Mandag 10.12.12
0800 Oppstart på byggeplassen med å stable opp stallens originaltømmer.(Magnus og Henning)
1145 Seminaroppstart på Stians kontor. Presentasjon av bygningen, prosjektet, prosessen, metodene og formidlingen (Terje)
1530 Slutt for dagen

Tirsdag 11.12.12
0730 Oppstart på byggeplassen med å stable opp stallens originaltømme(Magnus og Henning)
0900 Studie av verktøyspor del 1. – på bygningsdelene fra ulike tider. Merking med kritt og dokumentasjon med folie og evt. avstøpninger. (Roald)
1145 Besøk på museets håndverksmagasin for å dokumentere økser fra Setesdal og annet relevant verktøy. (Terje)
1400 Studie av verktøyspor del 2 (etter magasintur): Presentere noen foreløpige tanker om huggeteknikk ut fra huggespor. (Roald)

Onsdag 12.12.12
0730 Oppstart på byggeplassen med å stable opp stallens originaltømmer. (Magnus og Henning)
1000 Kortere utflukt til Raulandsloftet for å se på bærende konstruksjoner og tingenes tilstand. Diskusjon av mulige og umulige tiltak. (Ole Johan)
1400 Samling ved Heimtveiten for å gå gjennom oppstablet bygg og diskutere hvilke deler som skal bevares og hva som skal magasineres og hva som skal kasseres etter endt prosjekt. Diskusjon av dokumentasjonsteknikker og merking. Angi et tilstrekkelig antall steder for dendroprøver mht byggets ulike faser. Henning O/ Terje

Torsdag 13.12.12
0730 Oppstart på byggeplassen med å stable opp stallens originaltømmer. Magnus og Henning
1100 Alle bygningsdelene skal være stablet på plass innen kl 1100.
1500 Slutt

 

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar