18. feb. 2015

Svar laftebenevnelser


Vi har kontaktet vår medhjelper i prosjektet Henning Olstad, vedrørende en spesifisering av laftebenevnelsen, og har fått svar som følger:

"Tja, ikke alltid like lett dette med betegnelser og det er jo mange flytende overganger.
 I den grad man kan kalle dette Barkelaft (garpelaft er muligens en dialektversjon av barke) kommer det an på tenkemåten når man lafter. 
Refererer man til meddragsbreddene når man hogger sidene på barken/halsen så er det innenfor Raulandslaftkategorien. Det var slik jeg oppfattet det når jeg var innom prosjektet.  Er barken derimot en fast brøk av dimensjon/høyde/bredde osv kan man kalle det barkelaft.  
Mange av laftene i Raulandsserien har ikke kverke fordi det er hugget igjennom det området.  Husker vi diskutere dette med Anders Dalsegg også, og vi var enige om at dette hører til i Raulandslaftserien.

Disse laftene med 6-kanta hals er jo en forenkling eller forenklet utgave av Raulandslaftet, der man har utelatt kverken. Ikke lett å si om en bombastisk kan kalle det for en "dialekt" av Raulandslaftet eller om en skal klassifisere de med ren 6-kanthals som egen gruppe."

Henning Olstad, sammen med Jon Godal og Steinar Moldal arbeider for tiden med en ny laftebok.
Dette er noe vi setter stor pris på, og ser veldig fram til å lese.

Legger ved et bilde av laftet som oppfriskning:
På 1850 tømmeret er det lite faste brøker å spore, her virker det som det er hogd etter eget hode og tømmerets rammer som skal felles sammen, kinningsfall, garpe høyde og bredde varierer mye. 
I det eldste tømmeret er det mere stilrent, og vi har ikke laftet sammen mer enn to laft av den eldre typen (bilde 2) så det skal bli litt spennende å se på nøyere på når vi begynner i sommer.
Bilde2


Er det noen som har innspill på laftebenevnelser her så fyr løs!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar