6. des. 2012

Venstrevridd Tømmer


Venstrevridd tømmer


Tømmeret ankom Folkemuseet på nyåret 2012, og vi gikk i gang med å barke tømmeret i mars-april.

Usikkerheten med at noe av tømmeret var venstrevridd blei forsterket ved at den ene etter den andre stokken var venstrevridd, (relativt svakt vel og merke) men som håndverkere av nyere tid, er vi VELDIG skeptisk til venstrevridd eller også kalt solvinnt tømmer. Det venstrevridde tømmeret er kjent for å være ustabilt, og vri seg, og bl.a. i Bransjenorm for Laft ifra 2001;
Fiberhelling: Maks.1:10 og ikke venstrevridd. Venstrevridd aksepteres likevel
på 1:20. Dette bør måles over minimum 0,5 m.
    Nå lafter vi ikke etter bransjenormen, men det gjengir et allment utrykk for skepsisen til venstrevridd tømmer idag.

 Dette gjorde at vi blei mere nysgjerrige og Einar  Haugen og Edvard Undall, tok en tur til Setesdaltunet her på museet, og kunne bekrefte at mange av stokkene var nettopp- venstrevridd.
Torjus Uppstad gjorde også et søk for oss både på plassen der stallen vår kommer, fra og i området Bykle-Valle, og kunne bekrefte at det flere steder var like mange solvinne stokker som, rett, og høyrevridde. Etter en gjennomgang av restene fra tømmeret ifra Stallen vår, og der var det flere stokker som var solvinne, dog aller flest rettvokste. Men det får vi bedre oversikt over seinere.

 Magnus Wammen ringte Treteknisk institutt for å høre litt mer om venstrevridde stokker, og det jeg har forstått er at, venstrestokker ofte er venstre hele veien inn til margen. Mot høyrvridde stokker gjerne er vridd mere, dvs. at fiberretningen er som oftest ikke høyre helt inn til margen. Det som her ofte skjer er at når all fiberhellningen går på skrått hele veien inn til margen, (som oftest på venstre) vil man ved tørking og redusering av tverrsnittet få en avkortning i også i lengderetningen, og da vil tømmeret vri seg. Og når en helt rettvokst stamme tørker, og all fiberretning er bein, vil man ved tørking kun få en tverrsnittreduksjon og ingen vridning. Man vil også oftere få dypere sprekker enn  når fiberne innover i tverrsnittet ikke er vridd i forskjellige retninger, noe det som oftest er i høyrevridd tømmer.

 Men her er det tradisjonene som rår og tradisjonen sier at venstre har vært vanlig i området og i bygningen, og da bruker vi også de stokkene som er venstrevridd..

 
Barkinga av tømmeret blei gjort med barkespade, bandkniv og stedvis øks der barken var som tjukkest. Godt arbeid i en kald årstid!

-Det kan også nevnes at i slutten av september 2012 var fuktinnholdet i tømmeret 20-23% (målt 40mm inn i yta).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar