1. feb. 2016

Kinnung start

Oppmerking av opplaftet 
Det har passet seg å starte med noen kinnunger (korte laftestokker, som blir avbrutt av dør/vinduer) som har kun et laft i seg. Fortsatt er vi i gjengivelse av hver stokk for stokk og laft for laft. For å gjenskape en mest mulig autentisitet..
Her er det en av de "gamle stokkene" som byttes. De som er mageteljet med en tydeligere mage og er pjålet(høvlet)Se tidligere bloggpost: http://heimtveiten.blogspot.no/2013/10/mageteljing.html
Nedlaftet på ny og gammel. (Ingen tvil om utskiftning av denne denne!)Opplegg for merking

Kinnungene som bare ligger i et laft kan være vanskelig å få til å ligge støtt når stokken skal merkes. Fordi den må stå i lodd og kan ikke forandre på seg før hele stokken er ferdig merket. Her har vi et par metoder for opplegging:

Laftetvinge, er et redskap vi har men som vi syntes er for tidsutypisk, samt at når en kommer ned på meddrag blir jernskruen som ligger oppå stokken i veien.


Noe som fungerer bedre syntes jeg er to vedskier som er festet med vinge på siden av tømmeret. De kan stå der fast, og ved hjelp av trekiler kan enkelt stokken justeres i lodd og i høyden en vil ha.

Og i sin enkleste form kan man bare legge opp stokken med et trestykke så den ligger stødig for merking!
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar