29. feb. 2016

Tur til Setesdal

Tur til Setesdal

Henning Jensen, Terje Planke og Magnus Wammen er nå i Setesdal for å være med på et laftekurs med fokus på laft i fra dalen, med kurslærere Henning Olstad og Anders Dalseg. Vi benytter oss av anledningen til å ta en studie av bygningene som står igjen på gården Heimtveiten.
Gården Heimtveiten blei  flytta opp noen hundre meter fra opprinnelig plass i forbindelse med at Bosvatn skulle demmes opp for kraftproduksjon på 1970-tallet. Igjen på gården står det gamle våningshuset med sammenbygd nystog og gamlestog og loftet så det er en riktig stort å våninghus. Gamlestoga var bygd om lag 1750 og nystog i 1854. Ifølge lokalhistoriewiki om Heimtveiten  (Bykle gnr11/1) står det at Ånund Halvardson Tveiten som også bygde Heimtveitenstallen  brukte lang tid til å leite fram tømmere til å bygge den nye stua.  Og det fikk vi et godt inntrykk av stemte når vi kom opp til gården.
Videre er er det ei høy løe som er bygd i 1750. Den er veldig lik i utførelsen av laftet og bearbeidingen av tømmeret. Grovt teljet  med svak mageform. Laftetypen er den samme som i stallen, men kanskje litt brattere kinning , samtidig som kinningen  går  ca.en tomme lenger utenfor veggliv enn i stallen vår. Det som skiller mest og konsekvent er at det ikke er kinning på underhogget. Noe som Anders Dalseg sier er en tydelig overgang  i 1740-50-tallet. Se tidligere bloggpost om dette  temaet:www.heimtveite.blogspot.com/refleksjonerførstemøte

Bilder kommer når vi har har nett tilgang igjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar